Friday, January 29, 2016

Eltelt tobb mint egy ev

Sziasztok ismet,

December vegen volt egy eve hogy kikoltoztem es azota nem is hagytam el az orszagot. Megprobalom osszefoglalni mik tortentek, mire lehet szamitani ennyi ido kintlet utan.

Credit Score:
Korulbelul fel eve hogy itt laktam amikor eloszor megjelentek a postaladamban a hitelkartya ajanlatok a nagyobb kartyagyartoktol. En ugye mikor kikoltoztem rogton igenyeltem egy Secured kartyat a Bank of America-tol, amit minden honapban hasznaltam es rendszeresen visszafizettem. 
Meg tavasszal befizettem az Amazon Prime-ra, ami a legjobb dolog annak aki utal vasarolni menni mint en :) Mindent online rendelek, 2 nap alatt kihozzak ingyen (de lehet valasztani 2 oras ingyenes kiszallitast is sok dologra). Plusz rengeteg ingyen film es zene stream-elheto. Szoval, nekik van egy hitelkartyajuk, amivel meg kedvezmenyesebben tudnek rendelni. Ezt megpalyaztam Augusztus korul, de legnagyobb megdobbenesemre sajnos elutasitottak, azzal az indokkal, hogy nincs eleg regi credit history-m. 
Gondoltam, akkor megprobalok egy masikat megpalyazni, igy kivalasztottam a legjobb ajanlatot a postaladamba erkezok kozul, es kora osszel megigenyeltem a Discover-tol a kartyat, 5% cashback es nagyon kedvezo APR-el. Par napon belul meg is kuldtek postan, es eleg jo hitelkeretet kaptam. En naiv, teljesen belelkesultem az 5% cashback miatt, es mint az orult elkezdtem hasznalni a kartyat. Mindent ezzel fizettem az elso honapban, es ki is jott szepen a kb $800-os szamla rola, amit befizettem idoben, meg persze megkaptam a cashback-et is amit az amazonon el is koltottem. 
Regisztraltam a creditkarma.com oldalon, ingyenes, es szepen nyomon lehet kovetni a credit score-unkat (azt megjegyzem, hogy elofordulhat hogyha tul rovid credit history-val probalsz ide regisztralni, akkor nem tudnak beazonositani. En fel ev utan problema nelkul regisztraltam). Szoval itt lecsekkoltam, hogy hogy is allok, es legnagyobb megdobbenesemre egy honap alatt 30 ponttal csokkent az addig szepen novekvo score-om. Szerencsere az oldalon szepen magyarazatot is adnak, mi okozta a valtozast, es kiderult, hogy bizony nem ajanlatos a credit limit-nek a nagy szazalekat felhasznalni. Upsz.
Ettol kezdve max 8%-ot igyekszem csak ezzel a kartyaval vasarolni, es szepen vissza is tornaztam a credit score-omat.
Decemberben (azaz 1 eves ittartozkodas utan) kaptam egy levelet a Bank of America-tol, hogy a Secured Credit card-omat mostmar nonsecured-ra modositottak, mivel szepen hasznaltam es fizettem. Vissza is utaltak a lefoglalt penzt a checking account-omra minden keres nelkul.
Decemberben a Discover-tol is kaptam egy levelet, miszerint ok is orulnek hogy rendszeresen fizetek, es megemeltek a keretemet. Szuper :)
Igy most van ket unsecured kartyam, amikre nagyon figyelek hogy is hasznalom. Ma (igy bo egy ev ittartozkodas utan) megprobalkoztam megint az Amazon credit kartyaval, majd megirom hogy jovahagytak e.

Alberlet:
Lejart osz vegen a 9 honapos lease, de mivel nagyon megszerettem a kornyeket es a lakast, ugy dontottem maradok. Alairtam naluk 12 honapot az uj tarifakkal. Ha nagyon megemelnek nektek is az uj dijat, meg lehet probalni kicsit alkudni. Nekem elengedtek par dollart a havi berleti dijbol :)

Egeszsegugyi ellatas:
Volt reszem igenybe venni az itteni egeszsegugyi ellatast, es nagyon meglepo elmenyekben volt reszem. A munkahely altal van egeszsegbiztositasom, 100%-ban fizetik. Azonban jo tudni, hogy normal orvosi latogataskor fizetni kell a vizitdijhoz hasonlo osszeget (copay). Ez nekem $25 alkalmankent, ha specialistahoz mennek, akkor $35 - $50. Az ER-t (surgossegit) erdemes elkerulni ha csak tehetitek, mivel oda az alapdij $300, sajat zsebbol. Mentovel utazni sem olcso mulatsag, de ugy tudom azt fedezi a biztosito teljes mertekben ha indokolt. Ismerosomnek $1000-t fizetett a biztositoja.
Ezen kivul a biztositas tartalmaz egy maximalis osszegu Deductible es egy Out of Pocket reszt az adott evre. A Deductible gyakorlatilag az onresz, amit fizetsz az adott evre a meghatarazott maximum osszegig, peldaul a vizitdij tartozik ide. Ha ez elfogyott, utana nem kell ezt fizetned. Az Out of pocket pedig a max osszeg, amit te fizetsz az egeszsegugyi szolgaltatasert. Peldaul nekem az egyik vizsgalatot nem fizette ki teljesen a biztosito, csak a 90%-at, a tobbit nekem kellett. De volt olyan vizsgalat, amit teljesen kifizetett. Szoval kicsit homaly, de gondolom fugg a vizsgalat tipusatol mi hova tartozik. 
A biztositas ketfele tipusu orvost es korhazat kulonboztet meg. In network, illetve Out of network, azaz halozaton beluli es kivuli. A biztosito weboldalan erdemes utananezni az egyes provider-eknek, hogy kik tartoznak a halozatba, es hozzajuk menni ellatasert, mivel rajuk olcsobb deductible es out of pocket ertek vonatkozik (de persze ez fugg attol is milyen tipusu biztositasotok van).
Maga az itteni orvosi ellatas talan a maganklinikakhoz hasonlithato kicsit. Peldaul ha szakorvoshoz vagy haziorvoshoz (Family doctor) akarsz menni, elotte telefonon idopontot kell kerni. Olyanrol meg nem hallottam hogy az orvos hazhoz menne, esetleg emergency esetben a mentok, de az mas tema. A korhazba/klinikara megerkezve altalaban van egy sajat recepcio ahol felveszik az adatokat ha eloszor jarsz ott. Elsosorban a biztositasi kartya erdekli oket, es az ID. Ezutan kitoltetnek veled egy eleg hosszu formot, amin szepen felsorolod milyen elozo betegsegeid voltak, allergiak, mutetek, csaladi betegtortenet, stb. Befizeted a $25-t, termeszetsen bankkartyaval. Majd bekisernek egy sajat szobaba, ahol altalaban van egy agy, korhazi haloruha, szamitogep es egyeb orvosi kutyu. Itt egyedul hagynak, altalaban neked at kell oltozni ebbe a haloruhaba, es az agyon varakozni. Megjennek a noverek, vervetel, vernyomas, egyeb. Majd jon az orvos is. A lenyeg, hogy ott kell szepen varni mindenkire egy sajat privat szobaban. 
En voltam kis klinikan, nogyogyaszaton es nagy korhazban, es eddig mindenutt igy mukodott a dolog. 
Ami nagyon tetszett, hogy minden szamitogepes, tehat ha eltolnak mondjuk UH-ra, akkor az eredmeny rogton megvan a gepen, es az orvos latja is. Ha kesobb elmentem egy masik klinikara, es mondtam hogy amoda csinaltak UH-t, akkor az uj doki szepen megnezte a szamitogepen. 
A klinikak es korhazak szinvonala nagyon jo, tiszta, kulturalt, marmar flancos. Az orvosok nagyon jok akikkel eddig dolgom volt, szoval nekem panaszra nincs okom. Sokkal modernebb technologiaval dolgoznak, nekem volt olyan problemam amire otthon azt mondtak nem oldhato meg, itt pedig a doki kozolte, hogy persze van mar ra megoldas.
Az egyeduli stressz, hogy en valahogy mindig aggodom, kifieti e teljesen a biztosito az osszegeket, mert sajnos a korhazi vizsgalatok ara a csillagos eg. Es nagyon kell figyelni arra, hogyha a doki elkuld egy CT-re pl., akkor az a doki aki csinalja a CT-t, az is a Network-ben legyen, plusz maga az intezmeny is. Ilyen problema altalaban az ER-on fordul elo, mert ott nagyon random hogy milyen doktorhoz kerulunk. Szoval ismet mondom, ha csak tehetitek, keruljetek az ER-t.


Allatorvos:
Joconak lejartak az oltasai, igy bejelentkeztem a kozeli Westlake kornyeken talalhato allatorvoshoz. 5 csillagos review-k vannak roluk mindenutt, igy gondoltam megprobalom. Ez az egyik legdragabb kornyek, szoval sejtettem hogy nem lesz olcso. Emailben kertem ajanlatot elotte, nagyon kedvesen es perceken belul valaszoltak reszletes arajanlattal egyutt. Kapott kombinalt oltast, ami itt 3 evig eleg, veszettseg ellenit, ami 1 eves, teljes kivizsgalast es bakterium tenyeszteses vizsgalatot vagy mit. $125 volt kompletten ($25 az egyes oltasok, a tobbi a vizsgalati dij es bakterumtenyesztes). Az egesz folyamat maskepp jatszodott le mint otthon. Joco klausztrofobias, talan mar emlitettem, igy nem szallitom ketrecben. Szoval megjelentem az allatorvosi rendeloben Jocoval, porazon. Egy gyonyoru nagy aula volt a bejarat utan recepcioval. Mindenki el volt ajulva a macskatol porazon, plusz a meretetol is (18 lbs). Korulrajongtak az orvosok es apolok. Felvettek az adataimat percek alatt es bevezettek minket egy sajat varoszobaba. Szoval nem az volt mint otthon hogy egy kozos reszen nyomorog kutyas-macskas egyutt. Az apolo bejott hozzank a szobaba es egyeztette megegyszer mit is szeretnek, mennyibe is fog kerulni, es milyen vizsgalatokat fognak csinalni Jocon. Majd miutan o elment, percek mulva megjelent az allatorvos. Megvizsgalta ot, megkapta a szurikat, vettek szekletmintat, meg megmertek a sulyat. A vegen kaptam egy uveg bort is ajandekba, plusz egy sajat kis biletat Joco nevevel es a telefonszamommal :) Szoval a szinvonal csakolyan volt az allatorvosnal mint itt a klinikakon. Eletemben nem lattam ilyen luxust.

Anya latogatasa:
Sajnos tortent kellemetlen dolog is az eletemben, az egyik nagyon kozeli baratom eltavozott varatlanul. Eleg nehezen viseltem a hianyat, illetve meg mindig nem konnyu. Anyara es a csaladomra mindig szamithattam az eletemben, es ez most is igy volt. Anya bevallalta, hogy minden nyelvtudas nelkul bevallalja a repuloutat ide hozzam, ugy, hogy eleteben nem repult meg. Megvettem neki a repjegyet es irtam szamara egy nagyon reszletes leirast, hogy mi is fog tortenni a repteren es az immigration-on. Peldaul mit kell csinalni security check-nel, hogy fog boldogulni az atszallasnal, miket kerdez majd az immigration officer, hogy kell kitolteni a vamnyilatkozatot, hol kapja meg a nagy borondjet, mi fog tortenni a repulon, illetve irtam neki egy fecnit, amit adjon majd oda barkinek, aki kerdeseket tenne fel neki amit nem ert. Erre a fecnire leirtam a nevet, nehany adatat, azt hogy nem beszel angolul, nyilatkoztam hogy nem szallit szuros, fegyvernek minosulo dolgokat, maganak pakolta be a borondjet es nem hagyta felugyelet nelkul, es ha barmi kerdesuk van, hivjanak fel engem nyugodtan. Ugyanakkor igenyeltem szamara wheelchair-t. Egyreszt mert fajnak a labai ha tul sokat setal, masreszt meg, ezzel ot attoljak majd a csatlakozo gephez, igy nem fog elkeveredni a londoni repteren ahol atszall majd. Anya meg meg is tanult nehany mondatot angolul, pl. hogy kerjen vizet es kavet a repulon, hogy valaszoljon a szokasos kerdesre mikor felteszik ebednel hogy "Chicken or pasta?". Nagyon ugyes volt, es minden problema nelkul megerkezett, olyan buszke voltam ra. Londonban volt egy kis tuzeset, igy nem tudtak attolni a wheelchair-el, de magatol is odatalalt a csatlakozo gep kapujahoz!
Ugy ereztem jot tenne nekunk egy kis kikapcsolodas, igy egy het szabit vettem ki es elutaztunk a meleg es napos Floridaba egy nagy korutra. Orlandoba repultunk, majd ott bereltem egy autot es korbejartuk az allamot, hihetetlen sok elmennyel gazdagodva, es szepen lebarnulva erkeztunk vissza a par fokkal huvosebb Austinba.
Ezt kovetoen Texasban maradtunk, es probaltam neki megmutatni minel tobb szep parkot itt a kornyeken. 

Idojaras:
Imadom Texast es Austint, a tel egyszeruen fantasztikus itt. Ezen a telen meg nem fagyott szerencsere, es a Texasra jellemzo szinte allandoan napsuteses es szaraz idojaras uralkodik. A legnagyobb erdekesseg itt, hogy peldaul januarban van 60 - 70 fok (kb 15 - 20 Celsius), majd gondol egyet, megerkezik a hidegfront, es percek alatt leesik a homerseklet 20 F-el (kb 6 Celsiussal). Ugyanez igaz visszafele is. A leghidegebb honap januar, de ekkor is eleg egy tavaszi kabat kora reggel es sportcipo. Csizmat iden meg nem hordtam. A leghuvosebb hajnalban van reggel 6 korul, a legmelegebb napkozben delutan 3 korul. Konnyen le lehet egni a napon januarban is, mivel nagy ereje van. Annak aki nem szereti a hideget es a telet, erdemes delre koltozni. 
A nyar meleg volt, eso alig esett, viszont a paratartalom magas volt. Augusztus a legmelegebb, ekkor 100 F volt a normal homerseklet napkozben, es este 5 - 6kor erte el a csucspontot. Este 7 utan mar lehetett kulteri tevekenyseget tervezni :) Napos, es a nap hatarozottan perzselt. En egesz jol viseltem, kulonosebb problemam nem volt vele, bar mindig is jol birtam a meleget.

Hazalatogatas:
Fizettem a TB-t otthon kb fel evig, majd abbahagytam, mivel ugy olvastam, hogy megszuletett az egyezmeny a ket orszag kozott, es ha itt van egeszsegbiztositasom, otthon nem kell fizetni a TB-t. Tegnap sajnos szoltak otthonrol, hogy jott egy levelem a NAVtol, miszerint 2016-ban is fizetnem kell a TB-t. Igyekszem oket felhivni hetfon (sajnos penteken mar bezartak mire itt felkeltem kora reggel) es tisztazni a dolgot.
Marciusban utazom eloszor haza, egy ev es majd 3 honap ittartozkodas utan. Honvagyam egyaltalan nincs, csalad es baratok hianyoznak csak, de a Skype es internet korszakaban ez eleg jol ellensulyozhato. Csak 4 napig leszek ott, szigoruan hivatalos ugyek es csaladlatogatas miatt. Kivancsian varom milyen erzes lesz ennyi ido utan ujra latni mindent.

















4 comments:

  1. Nem akarok tolakodó lenni, nyugodtan hessegess el, de nagyon kíváncsi vagyok: a párod végül kiköltözött?

    ReplyDelete
  2. Szia,
    Igen, par honapja vegul kikoltozott, mivel szerencsere kapott munkat (ugymond cegen beluli athelyezest az USAba kozelkeletrol). O jelenleg egy masik varosban lakik.

    ReplyDelete
  3. Szia,
    Köszi a részletes infókat :-) és jó olvasni, hogy ilyen szépen alakul a kinti életed. A munkát szereted? A reményeid szerint alakult az is?

    ReplyDelete
  4. Szia,
    Szerencsere a munkahely is nagyon bevalt. Itt Postgresql-t kell uzemeltetnem Oracle helyett. Az Oracle kozelebb allt ugyan hozzam, de mivel itt minden fonok es kollega nagyon rendes, megbecsulik az embert es jok a juttatasok, ezert nem tervezem valtani. Nekem fontosabb hogy jol erezzem magam a munkahelyen es szeressek bejarni dolgozni, mint a penz vagy a nagy karrier :) Itt nincs nagy stressz, es munka utan tudok elni a hobbijaimnak.

    ReplyDelete